Onze opleiding


De opleiding tot Doula biedt je een compleet pakket waardoor je na het volgen van deze holistische opleiding goed toegerust bent om direct aan de slag te gaan. Je ontwikkelt excellente communicatieve vaardigheden en het vermogen als intermediair op te treden, naast dat je over basale fysiologische kennis over het geboorteproces beschikt. Ook het ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het uitgebreide curriculum heeft bovendien de ruimte om in te gaan op bijzondere thema’s, zoals omgaan met rouw en verlies, postpartum depressie, werken met de rebozo (draag- en massagedoek), medische protocollen en de mogelijke invloed hiervan op het geboorteproces en jouw rol. De Opleiding tot Doula bestaat uit twee onderdelen: een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Het traject wordt afgesloten met een eindpresentatie over hoe de student zich gedurende de opleiding als mens en als doula heeft ontwikkeld.

Met deze opleiding ontwikkel je je vanuit intrinsieke motivatie en verbinding met de thema’s tot een echte professional die kan uitzoomen en reflecteren op verschillende handelingswijzen: een doula die zowel intuïtief handelt, als precies weet wat ze doet. Je onderschrijft de holistische visie, wil groeien als mens en als doula en de tijd nemen om de kennis te belichamen. De opleiding tot Doula geeft je alle tools in handen om vol zelfvertrouwen aan je carrière als doula te beginnen en we zullen je aanmoedigen jezelf op elk mogelijke wijze te blijven ontwikkelen.

Vaak zien we dat de lesgroep van maximaal veertien studenten uitgroeit tot een hechte groep waarin de vrouwen onderling van elkaar leren, elkaar inspireren en ondersteunen. Binnen die veilige groep kun jij je in je eigen tempo ontwikkelen en ervaren welke kwaliteiten jij als doula bezit, en hoe je deze het beste kunt inzetten.


Het curriculum

De Opleiding tot Doula bestaat uit twee onderdelen: een theoretisch gedeelte en een praktijkgedeelte. Het theoretische deel bestaat uit 18 lesdagen. Het traject wordt afgesloten met een eindpresentatie over hoe de student zich gedurende de opleiding als mens en als doula heeft ontwikkeld.

Naast het volgen van het theoretische gedeelte dient elke doula-in-opleiding zelfstandig minimaal 3 stagebevallingen te begeleiden. Na de zesde lesdag kunnen de studenten starten met het werven en vormgeven van hun stages.

De studie is geaccrediteerd voor 16 ECTS ( = 448 SBU).

Lesdag 1 Kennismaken met elkaar en de opleiding
Lesdag 2 Verloskunde 1
Lesdag 3 Hormonen en pijnbestrijding
Lesdag 4 Persoonlijke ontwikkeling 1
Lesdag 5 Geboortewensen, seksuele ontwikkeling
Lesdag 6 Voorbereiding bevalling 1
Lesdag 7 Voorbereiding bevalling 2
Lesdag 8 Voorbereiding bevalling 3
Lesdag 9 Persoonlijke ontwikkeling 2
Lesdag 10 Verloskunde 2
Lesdag 11 Rol van de doula bij een bevalling
Lesdag 12 Persoonlijke ontwikkeling 3
Lesdag 13 Vierde trimester en verliesgeboorte
Lesdag 14 Ondernemen
Lesdag 15 Conceptie- en geboortepatronen
Lesdag 16 Interculturaliteit en seksualiteit
Lesdag 17 Persoonlijke ontwikkeling 4 en eindpresentaties
Lesdag 18 Eindpresentaties en diplomering


Lesrooster

Afhankelijk van hoe snel de student met de stages wil en kan beginnen (en afronden), duurt de opleiding 9 tot 18 maanden. Deze variabele tijdsduur garandeert een op maat gesneden leertraject, dat in iedere student het beste naar boven haalt.
De lesdagen zijn van 9.30 tot 16.00 uur bij Het Holos Huis in Utrecht.

Het rooster van de groep (31) die in mei 2024 is gestart:

Lesdag 1              11 mei 2024
Lesdag 2              1 juni 2024
Lesdag 3              15 juni 2024
Lesdag 4              31 augustus 2024
Lesdag 5              7 september 2024
Lesdag 6              21 september 2024
Lesdag 7              5 oktober 2024
Lesdag 8              19 oktober 2024
Lesdag 9              9 november 2024
Lesdag 10            23 november 2024
Lesdag 11            7 december 2024
Lesdag 12            21 december 2024
Lesdag 13            11 januari 2025
Lesdag 14            25 januari 2025
Lesdag 15            8 februari 2025
Lesdag 16            1 maart 2025
Lesdag 17            15 maart 2025
Lesdag 18            29 maart 2025Het rooster van de groep (32) die in januari 2025 start:

De volgende groep start in januari. Het volledige rooster wordt binnenkort hier bekendgemaakt.
Toelating en kosten

Iedere vrouw met een passie voor zwangerschap en bevalling, die zich dienstbaar durft op te stellen en bereid is ZZP’er te worden, kan zich aanmelden voor de Opleiding tot Doula. Er is geen vooropleiding nodig, maar studenten hebben bij voorkeur HBO werk- en denkniveau en zijn leergierig en nieuwsgierig. Om te kijken of het een wederzijdse match is, vindt er een intakegesprek plaats.

De Opleiding tot Doula is een particuliere, geaccrediteerde opleiding en kost € 2750,- (dit bedrag is vrijgesteld van BTW en inclusief € 75,- inschrijfgeld) voor het complete pakket van vijftien lesdagen, twee terugkomdagen en persoonlijke (stage)begeleiding.

Je ontvangt een factuur en maakt het geld over naar rekening INGB 0005 7078 62 t.n.v. Holos te Utrecht onder vermelding van je factuurnummer. Bijkomende kosten voor boeken en ander studiemateriaal bedragen ca. € 150,-. Een rebozo kan je via ons met korting aanschaffen.

Over de betaling van het lesgeld in twee termijnen kun je contact opnemen met het secretariaat van Het Holos Huis op doulaopleiding@holos.nl. Voor het betalen in twee termijnen worden er € 60,- administratiekosten gerekend.