Reactie op nieuws in NRC en Nieuwsuur

23 september 2020

Vorig jaar benaderden 3 studenten journalistiek o.a. mij als coördinator van de opleiding tot doula te Utrecht. Ze wilden, als afstudeeropdracht, een nieuwsitem maken over het doulaschap in Nederland. Niet verkeerd, zo werd gedacht, een beetje aandacht voor het doulaschap.

Op 22 september jl. werd het nieuwsitem gepresenteerd in het NRC en bij Nieuwsuur. De titel “Strijd in de verloskamer door inmenging van geboortecoaches” deed het ergste vermoeden.

En ja, het hele item was doordrenkt van negativiteit. De journalisten geven in Nieuwsuur aan 111 praktijken benaderd te hebben, waarvan 47% negatieve ervaringen zou hebben in de samenwerking met doula’s. 53% heeft dus positieve ervaringen, mogen we concluderen. Deze groep is systematisch buitengesloten. Blijkbaar pasten zij niet in het gedachtegoed van de journalisten.
De NBvD
(Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s) heeft een reactie geschreven op het nieuwsitem. 

Deze is het lezen waard. 

 

Een sfeer van vertrouwen creëren......


Tot slot wil ik nog opmerken dat wij ons niet herkennen in wat gepresenteerd wordt. Onze doula’s worden opgeleid tot volwaardig samenwerken met andere professionals in de geboortezorg, met respect voor elkaar en voor degene om wie het gaat: de zwangere en bevallende vrouw en haar partner om het onderstaande te bereiken:

Een sfeer van vertrouwen creëren, 

Die zorgt voor meer natuurlijke bevallingen,

Gelukkiger relaties,

Tevredener kinderen

En een vredige samenleving.


Dora Kroon

Namens het team van de Opleiding tot Doula

 

 

  

 
 
 
Map
Info